- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.
Hvis din skole har licens til
Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her.

Uge 52, 1999

Knald i låget
Noget af det første man hører drenge sige, når de skal begynde på fysik i skolen er: Skal vi ikke lave krudt?
Krudt hører med til drengedrømme, og mange slipper aldrig disse drømme.

For 10 minutter siden var der i tv-avisen et indslag om nogle stjålne krysantemum-bomber på størrelse med et kålhoved - luntens brændetid var under ét sekund. Der er så at sige garanti for at få smadret kraniet, hvis man tænder sådan en karl!

Når en ung mand, der sidste nytår fik smadret hjerneskallen af et kanonslag, er parat til at eksperimentere med ulovligt fyrværkeri igen i år - når samtidig markedet flyder med ulovligt importeret fyrværkeri - og når man på www.krudtogknald.com kan finde allehånde opskrifter på krudt og det, der er endnu værre, må det være på sin plads give anvisninger på, hvordan man omgås sådanne sager. Ikke blot advarsler om at lade være med at lege med det.

Lad det med det samme være sagt: Det er ikke klogt at lave fyrværkeri selv eller at anvende ulovligt fyrværkeri, og dette er ikke en opfordring til det.

Et parsikkerhedstips
- hvis du eksperimenterer med krudt - enten du selv laver det eller tømmer købt fyrværkeri

Brug kun papir og snor til at pakke krudtet ind i
Væk med jern og stål, der kan forårsage gnister og varme. En lang række af de værste ulykker med krudt er affødt af varme og gnister. Når ukyndige hælder krudt i jernrør og banker eller klemmer røret sammen for at lukke det, antændes krudtet af varme eller gnister, og det hele eksploderer mellem hænderne på krudtuglerne.
Sprængkraft og splinter fra færdige rørbomber kan for øvrigt være dødbringende.
Brug aldrig tvivlsomme lunter

Lunter er luskede. Mange ulykker skyldes overraskelser ved antændelse af kanonslag: lunten er for kort, brænder for hurtig eller er måske allerede brændt - tilsyneladende uden at antænde fyrværkeriet.

Har man fingrene i noget tvivlsomt fyrværkeri, hjemmelavet eller købt, legalt eller illegalt, så kan man lave elektrisk tænding. Til den ene ende af en lang kabelrulle sluttes en lille glødetråd lavet af fx konstantantråd, og til den anden - i forsvarlig afstand fra fyrværkeriet - sluttes et passende batteri eller en adapter.
Fyrværkeri med kort eller tvivlsom lunte eller hjemmpakket krudt kan på den måde antændes i sikker afstand og under fuldt kontrollerede forhold.
Antændelse af "brintbomber"
Nogle elsker at lege med gas i dåser - det kan være acetylén, flaskegas eller brint. Disse luftige sager kan antændes med en elektrisk gnist fra en lighter af typen med piezo-krystal
 

Kom godt og sikkert ind i det nye år!

- og tak for det gamle

Besøg Ahorn Undervisning!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk