Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.

Hvis din skole har licens til Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her.

Uge 47, 1998

I fysik er tradition for at købe dyrt apparatur, der kun bruges til specielle forsøg få gange om året.

Måske var det værd at overveje at bruge flere "rigtige ting" eller hverdagsting. De er ofte langt billigere (gratis?) og giver eleverne et mere realistisk billede af tingene. Et "eksperimentarium" med kasserede stumper og apparater giver i mange tilfælde mere blod på tanden, end nok så raffineret (og støvet?) specialudstyr.

De penge, man sparer på specialudstyr, kan i stedet anvendes til nogle få generelt anvendelige apparater.

Her er et par utraditionelle "fysikapparater", der kan bruges til mange formål og i næsten alle fysiktimer:

Med en computer i fysiklokalet, har I et apparat, der kan bruges på masser af måder (styring, lyd, div. programmer.....), eleverne kender det (bedre end læreren?), og det anvendes overalt i "det virkelig liv".

I tilgift får I en højtaler med indbygget forstærker - nok et generelt anvendeligt apparat (se fx "lys idé" uge 44 og 45).

Får I så tilmed licens til Ahorn Science Univers, kan I spare fremtidige investeringer i nye lærebøger og virkelig få glæde af det nye "fysikapparat".

 
Et digitalt kamera til et par tusinde kroner - alene til brug i fysik/kemi-undervisningen - giver fantastiske muligheder for at "indfange" forsøg og bruge billederne til "elektroniske plancher", rapporter osv.

Tegninger og tekster lavet i rimelig stor udgave med en sprittus kan også fotograferes, så man er fri for at finde en ledig scanner til det brug. Med en computer og et digitalt kamera er man godt kørende i fysiklokalet.

Hvis man fremstiller sine plancher mv. i "homepage-format" (html-filer) - fx i programmet FrontPage - er det både nemt og hurtigt at få lavet noget pænt og godt, som kan præsenteres for andre - fx på Ahorn Science Forum, hvor mange over hele verden kan få glæde af det.

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk