Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.

Hvis din skole har licens til Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her.

Uge 46, 1998

Laserlys er "velorganiseret" og altid kunstigt frembragt. Men med hensyn til polarisering ligner det dog almindeligt lys: det er under normale forhold upolariseret.

Lys udbreder sig som tværbølger, der rumligt svinger i alle retninger i planet vinkelret på lysets udbredelsesretning. Visse materialer slipper kun bølger igennem, der har én bestemt svingningsretning - lyset bliver polariseret.

Her finder du tre eksempler på, hvordan lys kan polariseres:

Polaroid-solbriller:

Et par polaroid-solbriller polariserer lyset, der slipper gennem "glasset". Det lys, der slipper ind i øjnene er altså "ordnet", så bølgerne kun svinger i én retning. Den del, der svinger i andre retninger er i betydelig grad "siet fra".

Prøv at holde to par polaroid-solbriller vinkelret på hinanden: Der slipper næsten intet lys gennem begge lag, fordi første brille polariserer lyset i én retning, og den næste udelukker denne retning.

Du kan prøve at se, hvordan laserstrålen opfører sig, når den passerer solbrillerne!

Mælkevand polariserer lyset:

Dryp en dråbe letmælk i en kande vand og lav opstillingen som vist på billedet tv. ("den tredje hånd" - et billigt og genialt elektronik-hjælpeværktøj - kan erstattes af et par rigtige hænder).

Sluk lyset og nyd synet af laserstrålen i mælkevandet. Hvad sker der, når du kikker på strålen gennem solbrillerne (du skal kikke vinkelret ind på stråleretningen)?

 
Lys der reflekteres fra blanke flader polariseres:

Du skal sende laserlyset ind på en (plexi-)glasplade i en meget skrå vinkel ("lavtstående sol")

På bordet ligger en plexiglasplade, der reflekterer laserstrålen op på skabssiden.

Sæt solbrillerne ind i den reflekterede lysstråle og drej dem i forhold til vandret - du vil opdage, at de netop i vandret stilling næsten "slukker lyset".

Polaroid-solbriller i trafikken:

På disse to billeder kan du se, hvordan "vandpytte-reflekser" forsvin...

 

og hvor lidt, de hjælper mod reflekserne, hvis du hælder for meget med hovedet!der, når solbrillerne er i den normale, vandrette stilling...
Mere teori:

Solen udsender upolariseret lys, hvor bølgerne svinger i alle mulige retninger i et plan vinkelret på lysets udbredelsesretning (hver foton vibrerer i sin egen retning). På billedet er vist vandrette og lodrette svingninger, men du må forestille dig det i alle andre retninger også.

Refleksioner fra en vandret flade af ikke-metal, fx glas, vand eller plastic, polariserer lyset vandret. Den del af lyset, der rammer med en indfalds-vinkel, så den brudte stråle og den reflekterede danner en ret vinkel bliver fuldstændigt polariseret.

 

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk