- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.
Hvis din skole har licens til
Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her.

Uge 45, 1999

Fysik er også oplevelse
Det er ikke oplevelser - og slet ikke æstetik, de fleste forbinder med fysik. Men hvorfor ikke alliere sig med billedkunstlæreren, når talen falder på lys og skygge.
 
Det er trist, hvis lys og skygge skal reduceres til et par golde pærer, en lineal og en papskive.
   
Langt om længe blev vi hjemme hos os enige om at erstatte lysstofrøret over køkkenbordet med to halogenlamper. Og hvad sker der: Tingene på og omkring bordet får karakter.
Lighteren får pludselig to skygger mod ingen i det kønsløse lysstofskær.

 

 

 
Et par stearinlys og min blommetræsfigur kan skabe en sand oplevelse på en mørk aften.

Mit digitalkamera har desværre sine begrænsninger (det bør dog ikke afskrække jer fra at anskaffe ét til samlingen), så jeg er kun i stand til at videregive en simpel smagsprøve på et lille lys/skygge-eksperiment her.

Jeg flyttede rundt med stearinlysene i forhold til min blommetræsfigur: tæt på langt fra, fra forskellig vinkler. Og jeg pustede til lyset. Det blev en skyggedans både på figuren og væggene - en sand oplevelse.

   
Min blommetræsfigur badet i lys...

...og med karakterfulde skygger

   
Vi bader os næsten altid i lys. Mange nuancer i tilværelsen forsvinder i lysbadet, om det så er de nære tings struktur eller verdensrummets struktur i form af stjernehimlen.
 
Et lille "skygge-show" som dette giver umiddelbart anledning til at diskutere og bearbejde et emne som belysning i hjemmet og belysning til forskellig formål.
Der er masser af gode muligheder for at lade en seance med oplevelser i forskellige typer belysning efterfølge af nogle mere traditionelle fysiske betragtninger om lys og skygge. Og det vil blive husket!

Besøg Ahorn Undervisning!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk