Ugens Lyse Idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.

bullet

Hvis din skole har licens til Ahorn Science Univers, kan du se og downloade de 153 tidligere udgivne tips.

Uge 45, 2001

Spænding i undervisningen

Det er ikke altid helt let at klargøre de elektriske begreber. Som nu spænding, spændingsforskel, spændingsfald eller elektrisk potentiale. Måske har vi i for høj grad glemt de basale definitioner og ikke brugt de gode metaforer for at fremme forståelsen?

I min gamle gymnasiefysikbog går man direkte til sagen. Elektrisk spænding defineres ud fra elektriske felter (e-felter). Og hvorfor ikke tage skridtet fult ud: At kalde e-felter for spændigsfelter.

Ethvert barn lærer i de første skoleår i natek om magnetiske felter. De leger med magneter, jernspåner og søm, og de "ser" magnetiske felter (b-felter). De bliver snart dus med feltbegrebet, de "forstår" magnetiske felter og magnetisme meget bedre.

 

I skolefysik er vi tilbøjelige til at kæde e-felter sammen med statisk elektricitet, og når vi er færdige med det emne, lægger vi e-felterne på hylden. Nu har vi jo forstået "statisk elektricitet", og så går vi over til "rigtig el-lære".
Hvis vi nu skrottede det misvisende navn "statisk elektricitet" og i stedet talte om højspænding, så har vi åbnet en dør over til lavspænding - eller det vi til daglig forbinder med el-lære.

 

De grundlæggende mekanismer er de samme, om vi taler om højspænding eller lavspænding: 
Med møje og besvær (læs: arbejde eller energi) adskiller vi positive og negative ladninger. Der opstår et e-felt eller spændingsfelt mellem de adskilte ladninger. Slipper vi nu én eller flere ladninger løs i dette felt, vil de blive påvirket af en kraft og bevæge sig (læs: strømme) mod deres ladningsmæssige modpart.
Positive og negative ladninger kan vi adskille ved at gnide en ballon på trøjen eller ved at dreje på en dynamo, ved at lyse på solceller eller ved hjælp at en elektrolyt og et par metalplader. 

E-felter forårsager el-strøm, og som bekendt skaber el-strøm b-felt. Dermed er de to slags felter koblet sammen, og vi nærmer os begrebet elektromagnetiske felter, som bærer den elektriske energi, når den skal overføre i en ledning - derfor en energitransport med lysets hastighed.

Du kan få flere gode vinkler på begrebet spænding her hos Bill Beaty.

Besøg Ahorn Undervisning!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail:
ahorn@ahorn.dk