Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen.

Hvis din skole har licens til Ahorn Science Univers, kan du hente og downloade tidligere udgivne tips.

1998, uge 44

Det er fascinerende at kunne overføre lyd via "noget andet end luft". Mange af os har fx nok haft stor fornøjelse af at lave "dåsetelefoner" af to blikdåser med en stram snor eller tråd imellem.

Lyd kan også overføres via radiobølger eller lys. Det gør man ved at modulere radio- eller lysbølgerne: Man ændrer dem i takt med lydfrekvensen.

For lysets vedkommende ændrer man lysstyrken i takt med lydfrekvensen. - Lad os se på det i praksis!

Vil du transmittere lyd via laserlys - altså modulere laserstrålen - kan det også sagtens gøres. Mekanisk er det let, det kræver dog en lille forstærker. Men sådan én har du helt sikkert også ved hånden, uden du måske lige har tænkt over det: I den ene af dine computer-højtalere er der indbygget en forstærker. Den kan du bruge til dette forsøg (og en masse andre!).

Du skal også bruge en solcelle fra en gammel lommeregner.

Med en ledning til spidsen (her hvid) og én (gul) til "roden" af jackstikket og begge til solcellen, har du en fin "lysmodtager").

Skruer du godt op for forstærkeren og lyser på solcellen med en almindelig lampe, vil du høre "vekselstrømsbrum", fordi lysintensiteten svinger med lysnettes frekvens - modulationsfrekvens: 100Hz.

Lyser du i stedet på solcellen med laser-pegepinden (eller: laserpennen) og lader dine fingre afbryde lysstrålen, vil højtaleren prutte i takt med afbrydelserne.

Du kan få lyset til at variere i takt med tale ved at lave et rør (fx toiletpapirsrulle) med en gummimembran (fx ballon-gummi) spændt over den ene ende.
Midt på membranen klistrer du et lille stump spejl fast.

Stil det hele op som vist. Når du taler ind i paprøret, vibrere spejlet i takt med din tale, og laserlyset dermed også.

I stedet for laserlys kan du såmænd også bruge en lommelygte, hvis afstandene ikke er for store.

Næste uge: elektronisk modulation af laserpennen - yderst simpelt!

Husk:

Når I har lavet spændende forsøg og måske fået nogle overraskende resultater, glæder vi os til at se det præsenteret på Ahorn Science Forum!