Ugens Lyse Idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.

bullet

Hvis din skole har licens til Ahorn Science Univers, kan du se og downloade de 151 tidligere udgivne tips.

Uge 43, 2001

Magnetisk vandrensning

Hovedformålet med at købe mine neodym-magneter var at afprøve den magnetiske vandrensningsteknik, man jævnligt bliver præsenteret for i annoncer og forretninger. Det må komme an på en prøve.

 

I stor udstrækning bruges kraftige magneter til at "uskadeliggøre" opløste salte i både drikkevand og især i procesvand i store virksomheder. På drikkevandet har magneter tilsyneladende nogle steder en betydelig effekt, mens de i andre områder er virkningsløse, mens et kæmpesalg til industriens procesvand mere end antyder en virkning - der er bare ikke nogen, der kan give en plausibel forklaring på virkningen (eller nogle gange mangelen på samme).
Så er der kun ét at gøre: Vi må selv prøve!

I de sidste år, hvor vores vands hårdhed er steget, er vore termokander og kaffemaskinen hurtigt kalket til, og belægningen er brun og ulækker - ikke kalk, men måske affødt af mangan i vandt. En gang "sodavand" gør underværker, men det var dog ulig skønnere, om vi kunne slippe for "forkalkningen".

  

Med kraftig tape sætter jeg mine to neodym-magneter omkring plast-røret, hvor vandet kommer ind i huset. De to er modsat polariseret, så et kraftigt magnetfelt vil passere det indkommende vand.

Jeg vikler et tykt lag jerntråd (blomstertråd) omkring for at øge magnetfeltet indeni.

Neodym-magneterne leverer et magnetfelt, der er fuldt på højde med det, de meget dyrere færdige "magnet-vandrensere" kan tilbyde, og der skal ikke gribes ind i rørsystemet for at montere dem. Det dur dog ikke at sætte dem på jernrør.

 

 

Jeg satte mine magneter på vandrøret den 5. oktober, og jeg håber, at mine kaffekander ikke er brune og grimme en måned senere, og måske kan vi registrere det i kummer og brusekabine, hvem ved - resultatet melder jeg ud i en lys idé i november!

Besøg Ahorn Undervisning!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail:
ahorn@ahorn.dk