- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.
Hvis din skole har licens til
Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her.

Uge 35, 1999

Krumtappen - den geniale krafttransformator
Hvem skulle tro, at noget i dag så selvfølgeligt som en krumtap kunne betyde en revolution?
Men at transformere en cirkel-bevægelse til en lineær bevægelse og omvendt udvider vore handlemuligheder enormt.
Krumtappen er et eksempel på, at én ret simpel opfindelse kan katalysere et væld af nye opfindelser.
 
 

For at udnytte vand- og vindmøllernes kraft ordentligt, måtte man omsætte deres cirkulære bevægelse til en stempelbevægelse. Opfindelse kendes fra Asien i 1200-tallet, men fik først betydning i Europa i renæssancen, hvor bl.a. Leonardo da Vinci sidst i 1400-tallet var meget optaget af den.
Et af de områder, hvor krumtappen først vandt indpas, var ved omdannelse af håndtrukne maskiner med foddrevne. Det drejer sig om spinderok, slibesten og drejebænk: Én mand kunne nu betjene maskinen og samtidig have frie hænder.

 
I dampmaskiner, spindemaskiner, pumper, save, tog, biler osv. osv. går man med held på jagt efter den enkle, geniale mekanisme:

Krumtappen

 
Os, der ikke nænner at smide noget væk, har altid en kasseret cd til at ligge - har du også det, kan du prikke et hul i den med en syl, slå en dykker igennem en liste - og på fem minutter har du krumtappen. Som aksel i cd-en er en finger patent.
Et princip anskueliggjort med de simpleste midler er ofte at foretrække frem for langtrukne sløjdkonstruktioner, hvis det hele alligevel ikke skal bruges bagefter - eller færdigfabrikerede, kostbare fysikmodeller, hvor man ikke selv er aktør i konstruktionen.
Mere permanente modeller er gode at lave i krydsfinér.

Jagten på krumtappe kan gå ind: Hvor finder du krumtappe - din mistanke bør skærpes, når du ser roterende- og stempelbevægelser på samme maskine eller apparat.

Besøg Ahorn Undervisning!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk