- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.

bullet

Hvis din skole har licens til Ahorn Science Univers, kan du se og downloade de 140 tidligere udgivne tips.

Uge 32, 2001

Fase og 0

Ved vekselstrøm er der jo ikke + og - , så hvorfor er det egentlig, at de to huller i en stikkontakt ikke er "lige gode" ?  Langtfra alle fysikbøger skaber klarhed over det spørgsmål - det vil vi prøve! 

Ved faseledningen lyser polsøgerens glimlampe. Fasen er i venstre hul og 0-lederen i højre - det er blot én af de mange faste sikkerhedsregler i forbindelse med stærkstrøms-
installationer.

I fysikbøger optræder 0-ledningen næsten altid i forbindelse med trefaset vekselstrøm, og det er der naturligvis god grund til. 
Men i et almindeligt hus træffer almindelige mennesker først og fremmest på nulledningen i en almindelig stikkontakt og i klumpen af blå, brune og sorte ledninger, hvor de skal tilslutte deres loftslampe.
Hvad er det med den 0-ledning? Kunne vekselstrøm ikke virke med to ligeværdige huller i stikkontakten? Kunne vi undgå denne 0-ledning, hvis vi havde jævnstrømskredsløb i stedet?

Uanset om du har jævnspænding, vekselspænding, 12 V eller 230 V vil problemerne uden en nulledning blive de samme:

Dine apparater vil pludselig gå i stykker, og en skønne dag vil der springe en kæmpegnist mellem din finger og lyskontakten, når du nærmer dig kontakten for at tænde lyset. Det er baggrunden for 0-lederen:

Hele kloden virker som én kæmpe elektrostatisk generator, hvor enorme strømme af elektriske partikler hele tiden flyttes mellem luftlagene. Tydeligst oplever vi det i tordenvejr, men opstiller vi store metalplader - eller et net af ledninger - vil de fungere som en mægtig kondensator, der snart vil blive opladet af vores natur-van de graaff-generator, og vores installerede spænding vil blive overlejret af spændingen fra den leidnerflaske vore installationer udgør.
Den hidsige spænding må vi have ledet ned i jorden - derfor den jordforbundne 0-ledning!

Med den ene ledning forbundet til jord, vil den værste risiko for overspænding være fjernet - med mindre du lige er midt i et tordenvejr.

 

0-lederen er altså én af mange sikkerhedsforanstaltninger, i forbindelse med vores daglige, selvfølgelige håndtering af el.

Besøg Ahorn Undervisning!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail:
ahorn@ahorn.dk