- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.
Hvis din skole har licens til
Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her

Uge 31, 1999

Fibermaterialer i haven
I haven har du nok de fineste fibermaterialer, man kan tænke sig: Bambus og træ. Begge dele har uanede anvendelsesmuligheder og er fornybare og genanvendelige produkter - ofte lige til at skære af og bruge.
 
Træ er et solidt, fleksibelt og miljøvenligt fibermateriale, og med moderne maskineri kan det formes og bearbejdes til masser af produkter, der i dag laves af plast.
Hvis vi så undgår at forurene det med giftig lim, lak og imprægnering, kan vi tillade os at frådse med det - det er jo blot "brændsel på vej til brændeovnen", og når det går op i røg, indgår det i naturens kredsløb. Vi har blot fornøjet os med - og senere tappet for energi - et "mellemlager-produkt" af solenergi.
 
  Dette skur lavede jeg for 22 år siden af "pakkassetræ" fra Caravel fryserfabriks stålplade-paller - altså genbrugstræ. Med forbehold over for den anvendte overfladebhandling, så kan skuret bruges til opvarmning, når det er udtjent som skur.
 
Her i "bambusdødens år" har jeg set utallige læs af udgået bambus kørt på lossepladsen.
Selv har jeg svært ved at smide noget væk - og da især noget så anvendeligt som bambus.
 
I danske botaniske haver vokser store bambusrør.
Kunne der måske etableres en produktion af dansk bambus - og dermed blive basis for udvikling af bl.a. bygningsmaterialer af dette solide, naturligt overfladebeskyttede fiberprodukt?
Og så er det jo et smukt materiale!
 
Det er kun dejligt, at forskningen på fx. Risø finder nye typer fibermaterialer og nye anvendelsesmuligheder for det, men det ville også være skønt, om mange gode kræfter (og penge) sættes ind for at tænke de naturlige fiberprodukter langt mere ind i jordbrug og industri.
Samtidigt kunne vi forske i at bryde den onde "effektivitets-cirkel" vi er inde i: Selv de mest naturlige og miljøvenlige produkter sørger vi for bliver forurenet med allehånde kemikalier. Snart tør vi ikke gå i bomuldstøj, og brædderne, vi køber, er trykimprægnerede - og dermed rent ud sagt giftige for os selv og vor omverden!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk