- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.
Hvis din skole har licens til
Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her.

Uge 31, 2000

Drypvander til drivhus

Automatik er andet end elektronik - det kan også være sindrigt kontruerede vandingsanlæg til drivhuse. Den slags håndfast automatik er ofte nemmere at forstå til bunds, end chips-baserede kredsløb - og somme tider nok så anvendelige.

 
Drivhusets planter trives best, når jorden omkring dem holdes konstant fugtig, og det er drypvandingsanlægget perfekt til.

Et sammensurium af spyd, drypslanger og hovedslange.

Ved hver plante i drivhuset sættes mindst et lille spyd (røde), der holder en meget tynd drypslange (udvendig ca. 2mm). Hver drypslange er koblet til hovedslangen.
Hovedslangen går op gennem bunden af den grønne beholder (Ud), hvor den danner en bue og har åben ende i en slags tragt lige over bunden.
For oven i siden af beholderen (Ind) kommer vandet stille og roligt ind fra en vandhane.
Når beholderen er fyldt op over slangens bue, begynder vandet at løbe ned mod drypslangerne, og hævertvirkninger sørger for, at beholderen tømmes gennem alle drypslanger, og planterne får deres vand på bedste vis.

V: Vandhane
D: Perforeringen symboliserer huller til drypslangerne.

Som kronen på værket placerer du en ny beholder med gødningsvand oven på den grønne cisterne.

For neden på den er en slags kombineret svømmer og hane, der lukker et kvantum gødningsvand ud for hver tømning af cisternen. Hanen har to indstillinger for docering.

Drivhusvanderen repræsenterer en form for fysik, der er til at tage og føle på, og der er ingen hylen eller bippen, men måske basis for et stænk vand i nakken!

Besøg Ahorn Undervisning!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk