- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.
Hvis din skole har licens til
Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her.

Uge 29, 2000

Design og fysik

Moderne design er fuld af fysik og matematik, og selv i simple produkter er der basis for mange undersøgelser og betragtninger.

Lad os først kaste os over skænkeproppen fra Grand Cru og den kendte Skænk Let-metalskive, der kan foldes til skænketud.
Hvad er det, der gør dem bedre at skænke af end selve flasken? Det kan du nemt konstatere ved af efterprøve og sammenligne: Den skarpe kant efterlader meget mindre dråbe efter skænkning, end den tykke flaskekant.
Det er også helt tydeligt, at den simple (og billige) skive giver den mindste dråbe.
Godt eller dårligt design?

Ved Grand Cru-tuden har man slebet det tykke stål skarpt for at få den tynde kant. Det betyder, at den er knivskarp, så man er helt betænkelig ved at sætte den i en flaske af skræk for at skære hånd og fingre.
Tuden er nem at sætte i en gennemsnitsflaske, men til nogle flasker er den for stor (løs og utæt) og til andre for lille (næsten ikke til at få i). Men den er flot! Pris: ca. 150 kr.

Skænk Let-metalskiven - som faktisk er af metaliseret plastic - er charmerende i sin geniale enkelhed, passer til alle flasker, efterlader praktisk taget ingen dråbe og (hvis den ikke er for gammel og deformeret) slutter tæt til flasken på grund af sin store elasticitet. Og så er den billig.

Grand Cru-lukkeproppen er ligesom Skænk Let-skiven enkel og den er lige så velfungerende til sit formål, som Skænk Let-skiven til sit. Den koster måske rigeligt, men det gør mindre, når du bare føler du står med et rigtig godt produkt i hånden.
Ud over at studere designet kan vi også undersøge materialerne nærmere. Med et ohm-meter har jeg forsøgt at påvise elektrisk ledning i metallaget på Skænk Let- skiven. Først direkte på overfladen - ingen ledning, så skrabte jeg den beskyttende coating af - stadig ingen ledning. Det undrer mig og giver mig blod på tanden til at gå i lag med at undersøge andre metaliserede produkter - forudsat familien accepterer, at jeg skraber lidt i de mange plasticting, der står, hænger og ligger rundt omkring. Metal da kunne lede strøm!!

Former, materialtykkelser og tyngdepunkt (for lukkeproppen) er også et nærmere studium værd!

Ovenfor har jeg undersøgt vinpropperne og gjort mine iagttagelser, vurderinger og konstateringer. Men det er naturligvis eleverne, der skal have den opgave. Det kunne fx organiseres sådan, at fire-fem grupper har hver deres designede produkter, de skal analysere og vurdere. Produkterne kan så rotere og resultaterne sammenlignes til sidst

  Besøg Ahorn Undervisning!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk