- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.

bullet

Hvis din skole har licens til Ahorn Science Univers, kan du se og downloade de 136 tidligere udgivne tips.

Uge 24, 2001

Naturlære

Engang hed fysik-kemi naturlære, men faget blev i fysiklokalet med auditoriebordene, forsøgsbordene og de gamle standard-apparater i skabene. Heldigvis kom det igen til at hedde fysik-kemi, så vi med god samvittighed kan blive i lokalet! 
Men en naturtur kunne måske alligevel nok sætte et par fysik-kemi-tanker i gang!

Jeg har vovet mig ud med digitalkameraet på trods af bygevejret og går en tur her i området ved Krejbjerg strand i Salling. 
Her står jeg på en skrænt med udsigt til øen/halvøen Hjortholm og Mors gemt i bygedisen i baggrunden med masser af livets hovedingredienser omkring mig: vand og grønt!
Geofysik er også fysik, og er du ved stranden er der masser af den lige for næsen af dig.

I dag er Hjortholm en ø, og foran den er der en smuk lagune.
I morgen eller om en uge er den en halvø, du kan gå tørskoet ud på.
Hvorfor mon denne besynderlige lagune?

Et lille vandløb fra sumparealet bag stranden munder ud i vandkanten og danner et delta og en smuk aflejring som en tunge ud i fjorden.

Flere bræmmer af opskyl fortæller om skiftende vandstand, og opskyllets art noget om effekten af og i strøm og bølger.

Her munder Hjerk Nor via et par sluseporte ud i fjorden og på grund af den kraftige strøm dannes en flot og interessant kystlinie - men hvorfor bliver den ikke bare lige?

Hvordan virker mon sluseportene, og hvorfor er de der (jeg fik desværre ikke et billede af dem, fordi jeg så måtte fotografere mod en langvarig regnbyge)?

Bølgerne har ædt sig ind her og har dannet en en miniature-skrænt. Her kan du følge lag, der er afsat inden for de sidste måneder eller år! 

Ved siden af kan du finde sten, hvor du kan se aflejringer, der er millioner af år gamle - mere illustrativt kan det næsten ikke blive!

Ned på knæ, og en ny verden dukker frem:

Du kan se detaljer i den 30 cm høje "skrænt"....

 

 

 

...og spændende opskyl:

Du er jo fysiklærer, så du må lade være med at kikke på de to smukke vandplanter i opskyllet, men koncentrere dig om mineralerne.
Der er mest kvartssand, som i virkeligheden er det helt basale stof i moderne elektronik!
Kalk er et andet karakteristisk mineral, du kan se. Et spændende mineral, der

findes i vores undergrund, og som stikker næsen op flere steder. Når du ser de mange kalkskaller, forstår du bedre at kalk er så udbredt - og hvor meget CO2 er ikke bundet i al den kalk? Hvordan er det nu kalken indgår i de store kredsløb i naturen?

Vi kan lære meget ved at lave forsøg og kikke i reagensglas, men naturen har stadig masser at byde på, bare vi kommer der og åbner øjnene - det er ikke nok at løbe kondiløb derude! 

Besøg Ahorn Undervisning!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail:
ahorn@ahorn.dk