- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.
Hvis din skole har licens til
Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her.

Uge 22, 2000

Når det bare lyder af noget

Lyden er en ekstra dimension i opgaver og rapporter. På Internettet kan du hente den gratis lydoptager/-afspiller, Qualcomm PureVoice. Den "pakker lyden ned", så den fylder ca. 1/10 af en tilsvarende wav-fil, som er den almindeligste type lydfil.

Qualcomm-lydoptageren kan du hente ned ved at trykke her. Programmet følger normalt med det kendte Eudora e-mail-program og er udviklet til at indspille lyd-e-mails med. Derfor de kompakte lydfiler, der kan hæftes ved en e-mail og hurtigt sendes.
Det er et uhyre simpelt program at bruge, fordi det ikke kan en masse overflødigt, stort set bare indspille og afspille.
Hvis du indspiller en lyd og lægger den ind i en hjemmeside, som jeg har gjort her, er det ikke sikkert, at computeren vælger at afspille den med Qualcomm-programmet. Måske vælger den i stedet Quick-Time-programmet. Det kan blive nødvendigt at lege lidt med tingene første gang, du vil have Qualcomm-lyd på.

Hvis du trykker på knappen her, kan du prøve, om din computer allerede kan afspille Qualcomm-filer.

Et eksempel på, hvordan lyd kan bruges i fysikundervisningen
Vi har et lille problem med ordet at lære på dansk, så det er nemmest at sige kort på engelsk: The best way og learning is teaching.

Jeg har tidligere foreslået at lade de store fysikelever undervise de små i natur/teknik - det bringer fysikken ud af den traditionelle isolation.
Det er bare ikke altid så nemt at praktisere, men til de mindste kunne fysikholdet jo så i stedet lave hjemmesider med tale og billeder - en slags diasserie med lydspor - for at forklare sammenhænge og lægge op til eksperimenter (som de naturligvis selv har afprøvet først).
Både små og store kan få stor glæde af sådanne "undervisnings-sekvenser".

Det er faktisk ret nemt at lave hjemmesider, klik blot her, så kan du få et mikrokursus. Nogle af dine elever kan helt sikker også hjæpe dig og klassen over opståede problemer.

Besøg Ahorn Undervisning!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk