- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.
Hvis din skole har licens til
Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her.

Uge 20, 2000

Gnidningsløs elektricitet

Du kender det til bevidstløshed: Du rykker et stykke tape af dispenseren og så "suger" det sig til fingrene eller bordet og bliver krøllet. Er det mon gnidnings-elektricitet?

Til disse eksperimenter skal bruges tape ("Scotch magic" er rigtig godt).
Ryk to lige lange stykker tape på 10-20 cm af. Fold en centimeter i den ene ende af hvert stykke ("håndtag").
  1. Lad dem hænge ned og bring dem langsomt hen ved siden af hinanden. Hvad sker der (ingenting/tiltrækning/frastødning)?
  2. Gnid hver af de to stykker flere gange mellem to fingre og gentag 1. Hvordan går det nu (ingenting/tiltrækning/frastødning)?
  3. Klæb det ene stykke på bagsiden (den tørre side) af det andet. Hiv dem fra hinanden. Ingenting/tiltrækning/frastødning?
  4. Aflad to strimler ved at stryge med fingrene (som i forsøg 2). Når de er helt afladede, klæbes de sammen klister mod klister. Hiv dem hurtigt fra hinanden. Ingenting/tiltrækning/frastødning?
  5. Gentag forsøg 3 med 2 x 2 stykker tape. Klæb de fire strimler på en bordkant, når du har trukket dem fra hinanden parvis. Hold godt styr på, hvor de kom fra. Afprøv nu mellem dem parvis: hvilke tiltrækker hinanden, og hvilke frastøder hinanden? Kan du lave en regel ud fra det, du ser?

 
I gamle dage kaldte man også statisk elektricitet for "gnidnings-elektricitet". i virkeligheden har det ikke direkte noget med gnidning at gøre, men med at bryde en tæt kontakt mellem to forskellige, isolerende materialer.
Når overfladen af to forskellige materialer kommer tæt sammen, tiltrækker de altid hinanden lidt. Der er nærmest tale om en slags svag kemisk binding mellem atomerne fra de to forskellige overflader. Hvis den ene overflades atomer trækker hårdere i elektronerne, end den andens, bliver mange elektroner trukket over til denne overflade: den bliver negativt ladet. Overfladen af flamingo trækker meget hårdt i elektronerne, så flamingo bliver meget let negativt elektrisk ladet.
Glas har det lige modsat: det holder ikke særlig godt på elektronerne i overfladen: det bliver positivt elektrisk ladet.

Vil du frembringe statisk elektricitet med en klud og en stang eller en plade, skal stang og klud altså være af forskellige materialer.

Klisterpapir-forsøgene er et klart eksempel på, at gnidning ikke er nødvendigt.
Når du tænker over (analyserer) det, der er sket i hvert forsøg, skal du huske på, at klistret er ét stof, og den tørre side af tapen et andet.
I forsøg 3 hives to forskellige materialer fra hinanden: ladninger bliver adskilt - den ene strimmel bliver positiv, og den anden negativ.
I forsøg 4 hives to ens materialer fra hinanden: strimlerne forbliver uladede, for ingen af de to overflader holder bedre på elektronerne, end den anden.

Besøg Ahorn Undervisning!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk