- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.
Hvis din skole har licens til
Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her

Uge 19, 1999

Et glimt fra fortiden

Et par gamle blitzpærer fra rodekassen forlanger opmærksomhed - i deres velmagtsdage betød de en mindre revolution inden for fotograferingen, nu er de afløst af den elektroniske blitz.

Inde i pæren er fortyndet oxygen og et "bundt" tynd tråd af en magniumlegering. Magniumet antændes når der går en kortvarig, kraftig strøm gennem et stykke af tråden.

Selve blitz-apparatet indeholdt et lille smart kredsløb med en elektrolyt-kondensator.
Når pæren blev sat i, virkede den som kontakt, så batteriet gennem en modstand "ladede kondensatoren op" - ladestrømmen var max. kun ca. 0,01 A og alt for ringe til at antænde magniumtråden.

(Den svage opladningsstrøm betød, at batteriet havde meget lang levetid. Når batteriet blev gammelt tog det blot længere tid om en opladning af kondensatoren).

Afladningen af kondensatoren, når S sluttedes, skete lynhurtigt og med en strøm på over 0,5 A (det, der kræves for at tænde tråden. Den strøm kondensatoren leverer afhænger i princippet kun af af den ydre modstand i kredsen - så her er nærmest tale om en kortslutning).
Afbryderen, S, var indbygget i fotografiapparatet, og det hele således synkroniseret, at magniumtråden netop brændte, mens kameraets blænde var åben.

Den gamle blitz er et mønstereksempel på et simpelt og forståeligt kredsløb - og nemt at eftergøre og teste.Har du

kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk