- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.
Hvis din skole har licens til
Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her.

Uge 15, 2000

Dominoeffekt

En stor dynge Legoklodser kan sætte gang i diskussionen: Hvad er bølger, signaler, impulser, kædereaktioner, elektrisk strøm, udbredelseshastighed contra partikelhastighed?

Dominoeffekten er fascinerende for både børn og voksne, og det er ikke nok at snakke om den - brikkerne må på bordet. Regulære dominobrikker er nok bedst, men Legoklodser kan det samme, blot du sørger for, at knopperne vender i faldretningen, og at afstanden er passende - prøv dig frem!
Her er vi et godt stykke henne i en kædereaktion. Læg mærke til, at kæden deler sig i to efter de første få brikker. Den kunne lige så godt have grenet langt mere ud, så vi havde fået den rigtige atombombeeffekt. Det ser nok ikke så spændende ud, for så vælter hele herligheden så hurtigt. Jamen er det ikke netop hele ideen i atombomben, at processen skal forløbe lynhurtigt, så energien frigøres indenfor et ekstremt kort tidsrum?
Du kan betragte kæden som et signalsystem. Du skubber til første brik, og den videregiver beskeden: Nu vælter jeg.
Hvor langt blev beskeden sendt i alt (kædelængden)?
Hvordan forholder det sig med de enkelte led i kæden - behøver de at flytte sig ret langt for at vidregive beskeden?
Laver du lange kæder er det nemt at måle den samlede reaktionstid for hele kædefaldet og dermed beregne impulshastigheden gennem kæden.
Efter de indledende kædereaktioner er det oplagt at se på et par problemstillinger:
Hvad sker der, hvis du har et 20 km langt vandrør fyldt med vand, og du pludselig øger pumpetrykket ved vandværket, samtidigt med, at du hælder et farvestof i vandet? Hvornår mærker du trykforøgelsen 20 km derfra? Hvornår kommer det farvede vand ud af din hane?
Hvad sker der med vandet i de bølger, der opstår, når du smider en sten i vandet?
Hvad sker der, når du tænder for lyset ved elkontakten? Hvor hurtigt forplanter energien sig gennem ledningen hen til pæren? Hvor hurtigt bevæger elektronerne sig i kredsen?

Du kan selv blive ved med at stille spørgsmål af samme art.

Har du brikker nok at flytte med, bliver det hele mere spændende :-)

Besøg Ahorn Undervisning!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk