- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.
Hvis din skole har licens til
Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her

Uge 14, 1999

Solen er ikke helt let at studere. Dens lys er så kraftigt, at man ikke kan se direkte på den - og slet ikke med kikkert. Alligevel er det nemt at iagttage solpletaktivitet og dermed påvise, at solens overflade er i aktivitet, og at solen roterer om sin akse.

Advarsel: Se aldrig direkte på solen - heller ikke gennem solbriller, skyer eller lignende! Du kan ikke regne med, at de filtrer tilstrækkeligt UV- og IR-lys væk.
Kik aldrig bare i nærheden af solen gennem kikkert!
Det er derimod ganske ufarligt at studere en selv nok så lysstærk projektion af solen på et skærm, og det vil vi benytte os af.
Princippet i opstillingen er vist på tegningen til højre: Solens lys passerer en kikkert "bag fra", og et billede projiceres på et stykke hvidt papir.
For at få solbilledet tydligere på skærmen tapes en skyggeplade af pap (siden af en papkasse) på kikkerten. Pladen afdækker samtidig det ene okular, så kun vi kun får én plet.
Kikkert med skyggeplade spændes op i et stativ, så billedet af solen bliver rundt på papiret.

Solpletterne optræder ret så tydeligt på skærmen, og lader man opstillingen stå fx én måned og hver dag indtegner solpletterne på et rent ark papir, vil man kunne se at de ændrer sig, og at de bevæger sig tværs over solen. En solplet ved ækvator vil tage 25 dage om en rotation - ved polerne over en måned, fordi solen er flydende.

Denne simple opstilling og omhyggelige iagttagelser og skitser kan altså afsløre temmelig meget om solen og den overflade.

Det var måske en lys idé at lave hele opstillingen i en papkasse medet hjemmelavet linsesystem i stedt for kikkerten - så kunne man lave sammenlignelige iagttagelser (gemme tegninger) over flere år. Det giver yderligere vigtige oplysninger om solen (fx en elleveårs-cyklus for solpletaktivitet).

Læs mere om solpletter her: http://www.sunspotcycle.com/

 

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk