- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.
Hvis din skole har licens til
Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips ved at klikke her

Uge 12, 1999

Motor med bagtanker
Standard-fysiksamlinger er ikke nok - skoletimerne slår ikke til. Der er grund til at motivere børn fra 5 til 90 år til også at tage sagen i egen hånd og eksperimentere hjemme ved køkkenbordet.

Jeg er ret overbevist om, at mange tager matematisk-fysisk studentereksamen, uden virkelig at have fornemmelse af, hvordan "tingene virker".
For at få fundamentet med må man selv lave simple modeller.
Verdens simpleste motor - lavet af to papirclips og ca.
60 cm lakisoleret kobbertråd.
Man må lege og eksperimentere. Det er ikke nok at lave veltilrettelagte måleserier, hvis den grundlæggende forståelse mangler. Spolen er ca. 2,5 cm i diameter. I stedet for tændstikæsken er en flamingoklods sikkert bedre - man bruger, hvad der er for hånden.
Den kvalitative side - opdagelses- og oplevelsesdelen, det at have stumperne mellem fingrene og selv lave et nok så primitivt apparat - tror jeg er helt afgørende. Med en kniv skrabes lakken af trådendernes underside, så undersiden af tråden er blank, og oversiden stadig lakeret.
Det gælder på universitetet, i gymnasiet, i fysik/kemi på folkeskoleniveau - og ikke bare i natur/teknik. Der bliver elektrisk forbindelse gennem clipsene til spolen - og holder man nu en magnet under spolen, skal den nok rotere. Magneten her er fra en gammel højtaler.
Skal lektier være tekster? Giv hver elev 60 cm lakisoleret kobbertråd med hjem og lad dem lave en motor derhjemme - fx efter opskriften i denne uges lyse idé! Hov, den samme magnet kan faktisk gøre det ud for tændstikæsken også. Clipsene "suger sig fast" - det virker endnu bedre.
Hvordan mon motoren egentlig fungerer?

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail: ahorn@ahorn.dk