- ugens lyse idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.

bullet

Hvis din skole har licens til Ahorn Science Univers, kan du se og downloade tidligere udgivne tips.

bullet

Bestil adgang til arkivet med de 116 tidligere udgivne tips allerede i dag

Uge 4, 2001

Hvorfor vender de ryggen til fysikken

De unger gider ikke fysik-kemi - de vælger det fra, så snart muligheden byder sig. Her må ligge en udfordring til os om at få disse to "hårde" naturfag blødgjort. 

Jeg vil gerne give et bud på en løsning:

Arkivér den gamle fysiksamling og byg en ny op fra grunden. Én der appellerer til en større del af hjernen, end den gør, dén med de avancerede, dyrt indkøbte apparater, der måske ligner dem, de bruger på universitetet, men som ikke siger mange 10-15 årige børn ret meget.
Du skal jo alligevel have renoveret samlingen p.g. af de skærpede sikkerhedskrav, og det vil koste tusinder, så hvorfor ikke gribe chancen.

Min påstand er, at du sagtens kan honorere kravene til fagene med billigt og primitivt apparatur, og at du som sidegevinst får meget større interesse hos børnene - og samtidig en oplagt mulighed for samarbejde med andre fag, bl.a. sløjd. 

Jo, det er primitivt med dette hjemmegjorte stativ. Til gengæld skal du bare bruge en liste, en stump bræt og et stykke ståltråd, så har du et fuldt funktionsdygtigt stativ: Pris: ca. 0,00 kr.

På én til to timer kan en klasse lave et stativ til hver, eller et klassesæt, om du vil. Og et barn i 5. eller 10. kl. kan gå hjem og lave sit eget på en halv times tid.
Jeg er overbevist om, at traditionen for det perfekte laboratorieudstyr har blokeret for mangen en "hjemmefysiker/-kemiker" - så måske får du i tilgift også nogle flere af dém.


Af mangel på reagensglas til demo....

 Selvfølgelig skal reagensglasset kunne skråtstilles og hæves eller sænkes. Det klarer du med hullerne.

Til de få forsøg, der kræver gasopvarmning, har du måske en enkelt camping-gasbrænder. Resten kan sagtens klares med skosværtedåsen og den snoede bomuldsvæge og lidt sprit.

Fik jeg nævnt prisen? Glæden ved selv at lave sin brænder? Muligheden for at lave den hjemme?

Vi må gøre flere studier i det primitive - det som er nær den natur, vi siger, vi vil forklare!

Besøg Ahorn Undervisning!
Bestil adgang til Ugens Lyse Idé-arkiv.
Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail:
ahorn@ahorn.dk