Ugens Lyse Idé

Her vil du hver uge finde en ny, spændende idé, du kan bruge i undervisningen eller lege med hjemme.

bullet

Hvis din skole har licens til Ahorn Science Univers, kan du se og downloade de 161 tidligere udgivne tips.

Uge 1, 2002

Teknisk evolution

De traditionelle eksempler på teknisk evolution er cyklen og bilen. Philips el-barbermaskinen er et tredje og mere håndtérbart eksempel. 

Velkommen til et nyt år med masser af lyse ideer!

Cykler og biler har øjensynligt fundet en form, der er en god tilnærmelse til idealet, og variationerne mærkerne imellem er kosmetiske. I mange år har deres grundform ikke ændret sig. 
Lad os se på hvordan det er gået med Philishave'en
I 1939 blev den første Philishave med et skærehoved produceret. Dens grundidé har så holdt indtil i dag.  62 år på bagen vidner forsigtigt sagt om en brandgod idé. 

Første model havde ét hoved og bronzeskær, og så er udviklingen ellers gået støt og roligt mod tre hoveder, hvilket ser ud til at være den endelige form.

Jeg har kun været med siden 1965

 

Samtidig med den meget synlige udvikling er der sket en støt teknisk udvikling, hvor knive, huller og motor er blevet raffineret til noget nær ideel udformning.

Sideløbende hermed har frigørelsen fra stikkontakten være et væsentligt mål, og også på det område er har Philishav'en nærmet sig idealet.

En anden udviklingstendens gennem mange år er reduktionen af materialeforbruget. Den gamle toskærs shaver er over dobbelt så tung som den helt nye treskærs (begge er til lysnetdrift).
Den tilsvarende udvikling gælder inden for stort set alle andre industriprodukter, fra biler til husholdningsapparater. Alting bliver spinkelt for at spare materialer, men det bliver ikke nødvendigvis dårligere, for udviklingen af nye materialetyper med nøje tilpassede egenskaber opvejer som oftest spinkelheden.

Her kan du finde mere om Philishave'ens udvikling: http://home.wanadoo.nl/philiclub/indexeng.htm

 

Teknologien skal som bekendt også være repræsenteret i både fysik- og natek-undervisningen. Eksemplet med Philishave'en kan inspirere til at finde andre eksempler på evolution - der er er nok at tage af. 

Besøg Ahorn Undervisning!

Har du kommentarer - eller andre lyse ideer - så send os en e-mail:
ahorn@ahorn.dk