Sådan bruger du et voltmeter

Tilknyttet materiale: Elektrisk Strøm 1 | Elektriske Ugens Lyse Idé | El- strøm 1 Lærervejledning | Strøm på mikrobølgeovnen | Strøm på lyskilder | Elektricitet og magnetisme

Vi vil undersøge et voltmeter nærmere, så du bedre forstår, hvordan det skal bruges og sluttes til.

Et voltmeter skal måle "pumpekraften" i et kredsløb, og det skal også kunne sluttes direkte til en strømkilde for at måle dens "pumpekraft".

En strømkildes "pumpekraft" kalder vi også for dens spænding - og det allerbedste udtryk: der er en spændingsforskel mellem strømkildens poler.
Med voltmeteret kan du måle spændingsforskellen mellem to punkter overalt i kredsløbet.
Vi bruger udtrykket: At måle spændingsforskellen over en pære eller over et eller andet apparat.

Her på tegningen måler vi altså spændingsforskellen over de to pærer, L1 og L2.

 

En meget gængs måde at bruge voltmeteret på:

Du klipser voltmeterets 0-ledning fast i strømkildens 0-bøsning (minus-bøsningen), og så måler du med voltmeterets plus-stik rundt forskellig steder i kredsløbet. På den måde finder du de forskellige punkters spændingsforskel i forhold til 0 på strømkilden.

 

Ethvert måleinstrument skal helst være "som en flue på væggen". Det bedste er altså at det overhovedet ikke forstyrrer det kredsløb, det skal måle i. Hvis voltmeteret ikke skal forstyrre på den måde, det bruges, så skal det helst have kæmpe stor indre modstand, så det ikke "bruger strøm" fra kredsløbet, vi måler på - og det har et moderne voltmeter.
På grund af sin store indre modstand, skal et voltmeter aldrig sættes ind i et kredsløb, for det ville bremse strømmen og dermed forstyrre kredsløbets egentlig funktion. Voltmeteret skal tilsluttes parallelt eller "udenfor" som et lille ekstra kredsløb.

Voltmeteret her på billedet er typisk for fysiksamlinger. Det du bruger, ser måske noget anderledes ud, men det er nok indrettet noget lignende:
bullet

Tilslutnings-bøsningerne
Den sorte 0-bøsning skal tilsluttes minus-siden af en pære eller et apparat i et kredsløb. Et af de røde bøsninger skal til plus-siden. Bruger vi første bøsning, kan instrumentet måle op til 10 volt, og bruger vi den anden, kan den måle op til 50 volt.

bullet

Omskifteren 
Med den kan du skifte mellem jævnspænding (=) og vekselspænding (bølgelinie).

bullet

Måleskalaen
Bruger du 10 volts-bøsningen, skal du også bruge 10 volts-skalaen. Mellem to små delestreger er der 0,2 volt. Så bør du kunne aflæse "halve streger", altså med en nøjagtighed på 0,1 volt.
På 50 volts-skalaen er der 1 volt mellem to af de små streger, her bør du kunne aflæse med ½ volts nøjagtighed.

Et par gode arbejdsregler, når har med amperemetre at gøre:
  1. Når du vil måle med dit voltmeter, sørg da for, at måleområdet passer - eller er rigeligt stort. Ellers risikerer du at overbelaste dit voltmeter - og du kan jo altid vælge et finere måleområde, hvis du først valgte et, der var for groft.
  2. Husk at vælge, om du skal måle jævnspænding eller vekselspænding!