El i Ugens Lyse Idé
     
Uge 44 1998 Mekanisk modualtion af laserlys (lyd sendes via laserlys) - computerens højtaler som forstærker
Uge 45 1998 Elektronisk modulation af laserlys - musik fra radioen sendes via laserlys
Uge 49 1998 Balloner i stedet for "stænger" til elektrostatiske forsøg
Uge 50 1998 Flamingo har fremragende egenskaber til forsøg med statisk elektricitet
Uge 1 1999 Fysik i hverdagen - der er nok at tage fat på! Eksempler på almindelige ting med spændende "indmad", hvor man kan studere laser, piezo-elektricitet, radioaktivitet mm.
Uge 2 1999 Røgalarm-fysik. Hvordan virker røgalarmen? Radioaktive "præparater" i loftet!
Uge 3 1999 Engangslighter-fysik. Lighter med piezo-tænding skilles ad og undersøges.
Uge 7 1999 En gammel computer skriger på at blive skilt ad. Det giver et fint overblik over dens bestanddele og afmystificerer fx begrebet harddisk, som bliver noget håndgribeligt, man kan forholde sig til
Uge 9 1999 Hvordan virker lysstofrør, og hvordan tændes de - vi ser på indmaden i en glimtænder.
Uge 12 1999 Verdens simpleste motor - lavet af to papirclips og ca. 60 cm lakisoleret kobbertråd.
Uge 19 1999 Et glimt fra fortiden
Et par gamle blitzpærer fra rodekassen forlanger opmærksomhed - i deres velmagtsdage betød de en mindre revolution inden for fotograferingen, nu er de afløst af den elektroniske blitz.
Uge 21 1999 Kondensatoren har det hele:
En interessant historie, stor praktisk anvendelighed, spændende effekter - og så kan den være særdeles farlig!
Uge 22 1999 Spænding, strøm og kondensatorer.
Det er altid interessant at undersøge ekstremer - i eksperiment såvel som idé. Hvad er fx en stor kondensator?
Uge 24 1999 Ionisering af luft.
De fornemmeste forsøg er på samme tid enkle og illustrative. Denne lille demonstration af luftionisering er et sådant eksempel.
Uge 7 2000 Modstand i frossen pære
Under normale forhold falder modstanden i en metaltråd med temperaturen. Det gør den også i en 60 W's pære - og det kan der komme interessant fysik ud af
Uge 8 2000 Et glimt fra urtiden
Se dig omkring og bemærk så, hvordan vi omgiver os med ure af alle slags. I modsætnig til hvad de fleste antager, er det faktisk ganske let at få et kik ind i det moderne "pendul": kvartskrystallen. Du skal blot lade dine destruktive kræfter tage over.
Uge 9 2000 Det havde den ikke regnet med
En lommeregner må lade livet - skidt, den havde allerede opgivet ævret. Som mange af de apparater, vi omgiver os med i dag, er også lommeregneren et fantastisk ingeniør-værk og i fysisk henseende uhyre interessant.
Uge 10 2000 Surt show - den fjerde tilstand
Et stykke syltet asie kan blive et lysende eksempel på den fjerde stoftilstand: Plasma
Uge 11 2000 Elektrosvejsning
Med et par kondensatorer kan du lave gode forsøg med svejsning på clips-niveau
Uge 12 2000 Små lys i mørket
Overalt i den danske aften - såmænd om dagen med - tindre indendørs-stjernerne, millioner af lysdioder, der indikerer, at det hele virker omkring os.
Uge 13 2000 Lysdioder formidler Mozart
Den centrale komponent i cd-afspilleren er laserlys-dioden - men for at komme ind til dén, må vi skille hele den mekaniske del af cd-afspilleren ad - en lille verden af forfinet teknik og raffineret elektronik!
Uge 19 2000 Elektroforet - den uudtømmelige ladningskilde
Et elektrofór er fascinerende, fordi du tilsyneladende kan blive ved med at "hive ladninger ud af det". Det overraskende er, at du i virkeligheden henter ladningerne fra jorden
Uge 20 2000 Gnidningsløs elektricitet
Du kender det til bevidstløshed: Du rykker et stykke tape af dispenseren og så "suger" det sig til fingrene eller bordet og bliver krøllet. Er det mon gnidnings-elektricitet?
Uge 36 2000 Usynlig IR-service
Det er ikke til at se det, men bare det virker, er det vel også nok. Masser af steder lader vi infrarødt lys gøre os livet nemmere.
Uge 37 2000 Infrarøde glimt
Det er lidt svært at forholde sig til usynligt lys, men fjernbetjeningen samt nogle materialer fra rodebunken og et kvarters eksperimenter gør det noget nemmere.
Uge 46 2000 Håndstøvsugerens luftvej
Der er masser af fysik i det lille vidunder til at fjerne krummer fra tæpper og sofa med - så tag det med i skole for en nærmere analyse.
Uge 47 2000 Støvsugerens energiforsyning
Du får meget at vide om strøm og spænding, hvis du studerer håndstøvsugerens el-forsyning fra stikkontakt til motor.
Uge 48 2000 Den lader som ingenting
Men et ladeapparat er også en billig strømforsyningskube, der indbyder til små ind- eller udvortes ændringer for at blive en rigtig god strømkilde.
Uge 49 2000 Regulérbare spændinger
Når ladeapparatet skal tjene som strømforsyning, er det praktisk at vi kan hente variabel spænding ud - det er der flere veje til.
Uge 50 2000 Strøm fra bilbatteri
Når Puntoen alligevel skal have nyt batteri, kan vi lige så godt eksperimentere med det gamle - det kan stadigvæk. Ekstremt billigt - ret godt!
Uge 51 2000 Gem dine adaptere, lov mig det!
Batterier - opladelige eller engangs - kan ofte erstattes af  kasserede adaptere, og fra dem kan du få både jævn- og vekselspænding.
Uge 52 2000 De små opladelige
De populære opladelige Ni-MH eller Ni-Cd batterier er lette og nemme at håndtere og de kan bruges overalt, uafhængigt af stikkontakter.
Uge 2 2001 Ionerne på vandring
Når du forkobrer, bruger du ofte en kobbersalt-elektrolyt. Men ion-vandring er mere overbevisende, hvis du fx bruger bordsalt-elektrolyt. Og endnu bedre, hvis du bruger en meget tynd kobberelektrode som anode.
Uge 5 2001 Det er pærelet
De fleste har stor respekt for almindelige el-pærer. Det er noget med "implosioner" og splinter i øjne og fingre. Men du kan roligt skille en ad - og så kan resterne endda bruges!
Uge 6 2001 Passiv måling - aktive elever 
Det er næsten selvfølgelig, at et måleinstrument nu om dage skal indbefatte et batteri - altså indeholde et aktivt elektronisk kredsløb. En gang imellem kan man få et anfald af batteriallergi og få lyst til at lave noget uden - endda noget elektrisk!
Uge 7 2001 Drejespole live
Lad eleverne lave amperemeter og voltmeter med et gammelt vu-meter. Produktet er anvendeligt og gratis, og processen er givtig.
Uge 8 2001 VU-voltmeter
Måske var det en idé at sætte et simpelt voltmeter på den hjemmelavede strømforsyning - og det koster kun besværet, og det er ikke stort!
Uge 9 2001 Selvgjort testgrej
Når gamle elektriske apparater skal skilles ad, eller nye skal laves, så er en gennemgangstester næsten en nødvendighed - og den er let lavet.
Uge 10 2001 Byg byggesæt
Du kan købe forskellige typer elektroniske byggesæt. Men gevinsten ved at lade eleverne lave et byggesæt selv er ikke bare økonomisk.
Uge 11 2001 Elektronisk byggesæt II
Tips i forbindelse med fremstilling af byggesæt-moduler til el-undervisningen. 
Uge 12 2001 IR-sensorer
Du kan nok på forhånd opgive at forstå fuldt ud, hvordan mere komplicerede elektroniske ting fungerer, men du kan vælge at gå på opdagelse i dem og forstå på et niveau, der passer til din viden - tilsvarende kan børnene. Og det bliver sjovere for hver gang!
Uge 14 2001 FI-afbryder
Vores gamle FI-afbryder - fejlstrømsrelæet - blev for mange år siden udskiftet til en HFI- afbryder. Lad os kikke nærmere på den gamle og på, hvorfor den blev vraget.
Uge 21 2001 Vekselretter
Det er en rutinesag at ensrette vekselstrøm, men der er lidt hokuspokus i at vekselrette jævnstrøm - sådan kan det gøres!
Uge 33 2001 200 A-generator
Når jeg skal vise magnetfeltet omkring en el-ledning, kan det være svært af få et helt tydeligt billede med den traditionelle 5-10 amperes ledning, så jeg har lavet mig en "200 A-generator"
Uge 38 2001 Neodym-magneter
Et par neodym-magneter til 8$ pr. styk er investeringen værd. Magnetfeltet omkring dem er så kraftigt, at du med en af dem direkte kan mærke den elektromagnetiske induktive bremseeffekt over en aluminimsplade!
Uge 39 2001 Diamagnetisme
Med en neodym-magnet kan du direkte se diamagnetisk effekt - de fleste af os har ellers hidtil nok kun læst om det fænomen.
Uge 40 2001 Clips som fedtmolekyler
Med neodym-magneten kan du illustrere molekylbindinger og simulere fedtmolekyler.
Uge 41 2001 Magnetisering med Nd-magneter
Neodym-magneter er så kraftige, at de ikke blot kan magnetisere almindelige stålemner lynhurtigt, de kan og let magnetisere eksisterende magneter, så de bliver stærkere eller får modsat polaritet!