Tips til astronomi-undervisningen

Links

I forbindelse med undervisning i astronomi støder man på det problem, at de mest spændende direkte iagttagelser kan gøres om aftenen. Ideelt set skulle man altså henlægge dette emne til natundervisning, og i praksis ved vi, at den ikke går. Som regel bliver det højst til fællesoplevelser en enkelt stjerneklar aften.

Det skal man imidlertid ikke lade sig hæmme af. En række aktiviteter er bedst at arbejde med om dagen, det gælder fx:

bullet Arbejdet med teori.
bullet Fremstilling af konkrete modeller af solsystemet eller detaljer derfra.
bullet Arbejdet med målemetoder (fint til matematiktimerne)
bullet Foretage en række målinger, fx trigonometriske målinger i landskabet, måling af solhøjde og analyse af lys med spektrometer.
bullet Ahorn Science Web åbner via Internetlinks for en verden af billeder (og tekster), der nøje er knyttet til hvert enkelt underemne i astronomien.

Nogle elever vil få blod på tanden og vil selv gå ud at kikke stjerner, blot kimene bliver lagt i fysiktimerne.

Ved at henvise til konkrete fænomener på himlen, kan de fleste "lokkes" ud:

"I aften ved titiden kan I se tre planeter på én gang".

"Prøv at tæl det antal stjerneskud, I ser i løbet af tyve minutter".

"I aften kl. 17.22 kan I se Mir bevæge sig hen over himlen"

"Tæl det antal stjerne, I kan se i jeres "tælleramme", når I kikker op på mælkevejen, og når I kikker på den østlige himmel".

Allerbedst er det, hvis eleverne er ude et par stykker sammen, så de kan inspirere hinanden og diskutere det, de ser.

Udstyr

De fleste forbinder nok astronomi med store teleskoper, men faktisk er der nok at studere med det blotte øje: Stjernebilleder, stjerneskud, satellitter, nordlys og lysende natteskyer.

Vil man investere i kikkert, er det klogt at begynde med en almindelig prismekikkert, fx en 7 x 50 kikkert - den tager 50 gange så meget lys ind som øjet ellers gør - og så er billedet retvendt.

Med kikkerten kan du se nogle objekter, der er for lyssvage for øjet, og nogle synlige objekter bliver virkelig spændende (Orion-tågen, Syvstjernen og kuglehoben i Herkules, bjerge og kratere på Månen og Jupiters fire største måner).

Ønsker man at studere endnu flere detaljer i rummet og på planeterne, er et teleskop til omkring 3.000 kr. nødvendigt, men selv med det vil man ikke opleve billeder som dem, der er hentet med verdens største teleskoper og teleskoper i rummet. Her må man ty til Internettet, fx fra www.ahorn.dk .