Lene og lyset

Med den gamle lyshastighed på omkring 300.000.000 m/s spredtes nyheden om Lene Vestergaard Hau og hendes held til at bremse lysets hastighed ned til 17 m/s!

At sænke den maksimale lyshastighed - nemlig den i vakuum - kræver blot, at man sender lyset gennem et gennemsigtigt stof eller materiale. Det er en kendt sag. Det drejer sig altså bare om at finde det rigtige stof for at nedbremset hastigheden til 1/20.000.000 af den maksimale.

Einstein forudså, at et sådant stof ville dannes under ekstremt lave temperaturer. Her ville atomernes selvstændig eksistens ophøre, og hobe af atomer ville "slå pjalterne sammen" og optræde som ét kæmpeatom. Einstein var selv skeptisk over for ideen, men den fulgte som en konsekvens af kvantemekanikken.

I 1995 lykkedes det en forskergruppe i Colorado, USA, at lave det første

kæmpeatom ved en temperatur på 100 Nanokelvin (milliardedele grader over det absolutte nulpunkt).

Einsteins forudigelser var baseret på den indiske fysiker Boses kvantemekaniske beregninger, og et koldt kæmpeatom kaldes derfor et Bose-Einstein kondensat.

Lene Hau er blandt de forskere, der har interesseret sig for eksperimenter med Bose-Einstein kondensater, og hun har præsteret vigtige resultater i den sammenhæng.
Det originale og fascinerende lys-bremse-eksperiment blev så dét, der fra den ene dag til den næste gjorde Lene Hau kendt over hele verden.

Her kan du besøge Lene Vestergaard Haus forkskergruppe på Rowland Institute for Science og finde flere links om lyseksperimentet:
RIS Groups - Atom Cooling

Vil du høre et foredrag af Lene Hau, kan du klikke her:
http://condon.colorado.edu/~chg/Talks/Hau/

Bose-Einstein kondensation kan du få mere at vide om på dette link:
JILA Bose-Einstein Condensation